15 december / Proefschrift: Patiëntenplatforms worden soms nauwelijks gebruikt

Home/Uncategorized/15 december / Proefschrift: Patiëntenplatforms worden soms nauwelijks gebruikt

15 december / Proefschrift: Patiëntenplatforms worden soms nauwelijks gebruikt

Ondanks de vele mogelijke voordelen, blijft het gebruik van e-health in de praktijk achter. Dit geldt zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Dit is de conclusie van een proefschrift van Floor Sieverink dat op 14 december aan de Universiteit Twente werd verdedigd.

In het proefschrift onderzoekt communicatiewetenschapper Floor Sieverink het online gezondheidsplatform e-Vita. Dit is een platform voor patiënten met aandoeningen als diabetes type-2, COPD en chronisch hartfalen. De gebruikers van het platform kunnen ervaringen delen met andere patiënten en informatie uitwisselen. Ook werken ze samen met zorgverleners aan een eigen zorgplan.

Het platform werd tijdens de duur van haar onderzoek echter maar zelden gebruikt, concludeert Sieverink. De meeste gebruikers logden maar een keer in. Zorgverleners wisten niet goed wat er van hen werd verwacht. Ook kregen ze hier naar hun eigen gevoel te weinig begeleiding bij. In plaats van het platform te zien als een instrument dat het eigen professioneel handelen verbetert, werd het daardoor ervaren als een extra last. Daardoor vonden de professionals het ook moeilijk om patiënten te motiveren het platform te gaan gebruiken.

Uit tests van het platform bleek verder dat bepaalde begrippen en functies onduidelijk waren voor de gebruikers. Volgens Sieverink verwachten de gebruikers meer ondersteuning en een gebruiksvriendelijker platform. Dat stimuleert het gebruik op de lange termijn.

Daarom adviseert Sieverink om patiënten en zorgverleners al bij het ontwerp te betrekken tijdens de ontwikkeling van een platform. Daarbij is het van groot belang om vast te stellen wat eindgebruikers en andere betrokkenen willen én verwachten van een platform. Ook is het zaak om goed rekening te houden met het dagelijks leven van de patiënt en met de dagelijkse werkzaamheden van de zorgverlener.

Bron: Zorgvisie. Link naar het artikel